El COPCV participa en la Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar de les Corts Valencianes

En esta 10ª sessió, és Andrea Ollero, vocal de l'Àrea de Psicologia Educativa, qui ha participat. Ha incidit en la necessària presència de psicòlegs i psicòlogues educatives en els centres escolars i ha donat algunes claus per tal d'identificar, previndre i intervindre en dinàmiques relacionals inadequades.

La Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar de les Corts, ha arribat a la 10ª sessió de treball. En aquesta, ha intervingut Andrea Ollero, coordinadora de l’Àrea de Psicologia educativa del COPCV. Durant la seua compareixença ha parlat d’esta problemàtica mencionant altres aspectes a tindre en compte com ara la necessària especialització dins l’Orientació Educativa, l’augment de la ràtio de psicòlegs educatius per ser els professionals experts en Psicologia de l'aprenentatge, evolutiva, i del desenvolupament.

Ollero ha començant contextualitzant i afirmant que sobretot, “els centres escolars són espais d’aprenentatge i convivència” i que a la majoria de l’alumnat li agrada anar a l’escola, que és font “d’experiències riques i fonamentals per al seu creixement". No obstant, es poden donar situacions de violència física, verbal, i psicològica, “que es poden convertir en assetjament escolar produint un gran mal en el seu ajust psicològic, escolar i social”.

La conducta violenta es pot aprendre com a vàlida per a resoldre problemes o per a tindre el poder sobre altres persones. L’empatia també s’aprèn com a vàlida per a tindre èxit social”. Quan s’ha d’intervindre? Quan s’identifiquen dinàmiques relacionals inadequades i estes, poden aparèixer ja en l’etapa d’educació infantil. Les famílies i mestres, ha comentat la companya, poden identificar “líders naturals” al llarg de primària poden anar cap a un lideratge positiu o negatiu.  

Per tal de previndre el patiment dels menuts, dels joves i de les famílies, la psicòloga educativa ha parlat de processos de socialització, d’acceptació i respecte davant les diferències, de la importància d’empoderar els centres educatius per resoldre les dificultats així com la necessària implicació de la Comunitat Educativa, i per suposat, la necessitat de més psicòlegs i psicòlogues educatives.

Des de la pròpia experiència, Ollero ha afirmat que cal disminuir els protocols i la burocràcia, que l’objectiu de la no violència ha de ser eix de les accions del centre, “ha d’estar dins la planificació anual en les tutories, en el pla formatiu del professorat i normatives; i que, a més d’avaluar matèries, s’avalue l’estat emocional, el clima en classe, al pati i en el menjador per tal de valorar i identificar conductes i comportaments inadequats”.

Es poden planificar i Implementar programes de millora. De fet, "les metodologies actives estan donant bons resultats, són aquelles que potencien l’aprenentatge interactiu: entre nosaltres interaccionem i s’ha demostrat que allò més fort per aprendre, no són les matèries curriculars, sinó les actituds, valors i normes".  

Pots vore esta interessant intervenció ací

 



Noticias relacionadas

  • 08/11/2024
La EFPA pone de relieve el rol clave de los psicólogos educativos en el apoyo a niños con NEE

Estos/as niños han tenido más probabilidades de absentismo escolar, de falta de acceso a servicios de apoyo, así como de experimentar una mayor exacerbación de problemas de salud mental previos.
Leer

  • 10/10/2024
Dia Mundial de la Salut Mental (10 octubre) - La salut mental es cuida i protegix des de la infància

El COPCV, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental (10 d'octubre), comunica la necessitat que el psicòleg/a educatiu estiga en els centres escolars. Donat el model actual de l'Orientació educativa en la nostra Comunitat, considerem necessari diferenciar les funcions pròpies del psicòleg educatiu de les dels orientadors generalistes. 
Leer

  • 02/10/2024
El 9,4% del alumnado sufre acoso escolar y/o ciberbullying

Según algunas de las conclusiones del nuevo informe anual sobre acoso escolar publicado por la Fundación ANAR y la Fundación Mutua Madrileña.
Leer

  • 30/09/2024
Psicología se refuerza en las CCAA para luchar contra el suicidio escolar

El Ministerio de Educación valora la vuelta del psicólogo educativo a las aulas tras 15 años de ausencia
Leer

  • 27/09/2024
El silencio frente al acoso escolar impacta en la salud mental

Aldeas Infantiles SOS lanza la campaña #StopSilencio para alertar sobre el acoso escolar
Leer

  • 11/09/2024
Evaluación de los síntomas depresivos y ansiosos en contextos educativos

Datos normativos del PHQ-9 y el GAD-7 en adolescentes españoles.
Leer