Els premis CIDAP, un impuls per als professionals de la Psicologia a continuar innovant

Divendres passat, 13 de desembre, el COPCV va entregar els Premis CIDAP 2018 a Madrid, en la VI Jornada d'Excel·lència i Innovació de la Psicologia. Els guardonats van rebre els premis emocionats i van reconéixer que suposa un estímul per a buscar nous reptes.

José Joaquín Mira Solves, catedràtic de Psicologia Social i membre del grup d'investigació Calité de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, va recollir el primer premi pel treball 'Enfocaments, projectes i resultats en qualitat assistencial i seguretat del pacient'. El catedràtic assenyala que les intervencions de la Psicologia en l'àmbit de la salut que busquen assegurar i millorar la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients són poc freqüents. No obstant això, sí que tenen una important repercussió en el benestar de les persones. Per aquest motiu el grup Calité ha desenvolupat una línia d'investigació en serveis de salut amb una orientació clarament aplicada, abastant des del disseny i implantació de noves mètriques d'avaluació (com PREM i PROM) al disseny de programa d'intervenció per a fomentar una cultura de seguretat positiva. Mira Solves explica que aquestes intervencions “es caracteritzen pel seu enfocament multidisciplinari i multicèntric, i per aportar respostes a preguntes rellevants per a les actuals estratègies de les organitzacions sanitàries i el seu impacte en les transformacions que el nostre sistema sanitari està portant cap”.

Després de la recollida del premi, el catedràtic  va reconéixer sentir-se aclaparat i agraït al COPCV per haver valorat “els treballs que es fan amb una perspectiva multidisciplinària de gent que està començant i uns altres que ja portem anys”. “Un premi d'aquestes característiques és una espenta per a nosaltres”, va assegurar, “particularment en una àrea que és menys freqüent, i suposa un suport al fet que hem triat una activitat que no sols té utilitat sinó que té el reconeixement dels col·legues”.

Els límits o les fronteres tradicionals ja no tenen sentit. Hui dia un equip sol de psicòlegs, o només de matemàtics, o només d'enginyers, tindrà més difícil generar coneixement o estar en l'avantguarda. El que estem vivint és una transformació en la manera en la qual es genera el coneixement i els reptes els hem d'afrontar des d'una manera absolutament multidisciplinària i de manera transversal. Encara que sembla que fem coses molt diferents, realment estem treballant en la nostra àrea de coneixement i en combinació amb altres professionals. Això fa que ens plantegem noves preguntes que necessiten resposta, i aqueixes respostes ja no provenen només d'una disciplina en concret, sinó d'un treball cooperatiu”.


 

El primer premi enguany s'ha repartit, ja que 'Projecte Mamáfeliz: ús de les TIC per a l'estudi i la prevenció de la depressió perinatal”, dels autors Laura Andreu Pejó, Elena Crespo Delgado i Jorge Javier Osma López, també ha merescut aquest primer guardó. Els seus autors destacaven l'esforç que ha suposat aquest treball durant els últims 8 anys, “especialment al principi, en el qual no comptàvem amb finançament”. Laura Andreu i Elena Crespo afegien que aquests premis “són molt necessaris i serveixen d'esperó i motivació perquè els psicòlegs continuem treballant. A més de ser un orgull rebre'l, t'anima a seguir per aqueixa línia perquè demostra que l'estem fent bé”.

El seu projecte correspon a una línia d'investigació sorgida en 2011 que estudia longitudinalment, a través de l'ús de les TIC, els factors de risc d'alteracions emocionals perinatals, les prevé (ja que les detecta i deriva a la gestant al seu especialista quan està en risc de patir-les) i estudia altres aspectes relacionats, com els continguts de l'aplicació o l'opinió del personal sanitari.


 

Per part seua, Estefanía Melina Mónaco Gerónimo va rebre el 2on premi CIDAP pel treball 'L'educació emocional en l'adolescència: desenvolupament i aplicació d'un programa d'intervenció', un programa l'objectiu del qual és treballar la percepció emocional pròpia i aliena, la comprensió d'emocions complexes i l'habilitat per a expressar emocions. María Amparo Andreu Catalá va rebre el 3er Premi per el 'Projecte d'actuació psicològica educativa: les arts escèniques dins del currículum com a mitjà de lluita contra el fracàs escolar i foment de la inclusió', que manifesta que amb les arts escèniques, mitjançant la metodologia basada en projectes, millora el rendiment acadèmic en totes les àrees, disminueix l'absentisme escolar, augmenta l'autoestima, i l'autoeficàcia així com el nivell de concentració. I, finalment, Cristina Borrego Honrubia va rebre el 4t Premi gràcies al seu treball 'Estudi longitudinal sobre el nivell de competència parental i estrés dels pares amb fills/as amb discapacitat intel·lectual o TEA', que apunta al fet que cal realitzar nous programes d'intervenció quant a l'estrés parental i modificació de la tendència dels pares a utilitzar determinades estratègies d'afrontament.

 

                                             

 

Amb aquests premis, dotats amb 3.000 euros el primer, 1.000 el segon i 500 el tercer i el quart, el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana pretén reconéixer el coneixement generat des de l'experiència professional en els diferents àmbits d'actuació de la Psicologia, així com les idees innovadores dels professionals d'aquesta disciplina.

 

 

Notícies relacionades:

El COPCV lliura el Premi Cidap 2018

VI Jornada de Excelencia e Innovación en Psicología - Entrega de Premio CIDAP 2018

 

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 23/10/2024
Quiero pasar consulta online, ¿qué debo tener en cuenta?

Los colegiados y colegiadas deben cumplir las normas legales, técnicas y deontológicas que rigen el ejercicio de la psicología sanitaria. El COPCV recomienda adoptar las consideraciones contempladas dentro de la Guía para la práctica de la Telepsicología.
Leer

  • 15/10/2024
Formación gratuita en competencias digitales

El Consejo General de la Psicología (COP) está estudiando la posibilidad de ofrecer a los/las profesionales de la psicología esta formación. Para organizarla, necesita saber en número de colegiados que estaríais interesados.
Leer

  • 14/10/2024
El COPCV està present en els actes organitzats per la Generalitat pel 9 d'Octubre

Ha assistit Andrea Ollero, vicedegana del COPCV.
Leer

  • 10/09/2024
Inicio del curso escolar - Hay niños y niñas que en el contexto escolar experimentan ansiedad ante determinadas situaciones

Francisco Conesa, psicólogo infantil, nos explica qué es, cómo se manifiesta en niños, y la importancia de interpretar las señales y conductas adecuadamente así como qué pautas seguir para ayudarlos.
Leer

  • 07/08/2024
Reapertura para la presentación de nuevas solicitudes de Certificados EuroPsy

El Consejo General de la Psicología de España informa sobre los requisitos y la forma de pedir estos certificados europeos.
Leer

  • 07/08/2024
Les vacances d'estiu són un període excel·lent per a enfortir els llaços afectius amb els nostres fills i filles

I com tot aprenentatge té una base emocional, es pot crear el context adequat per a potenciar la curiositat, el descobriment i el gust pel saber proposant-los activitats diferents a les que realitzen a les aules. Fins i tot ‘no fer res’ o l'avorriment’, són recursos que aprofitar.
Leer