Un estudi detalla quins són els hàbits, la situació actual i les expectatives de la juventut de Castelló
La vocal, Mª Carmen Molés, ha assistit a la presentació d'este informe encarregat per la regidoria de juventut i elaborat per l'UJI.
L'Ajuntament de Castelló va presentar dimarts, 7 de juny, els resultats d’un estudi en el qual es descriu la situació dels i les joves de Castelló. Este document, encomanat per la Regidoria de Joventut al grup d'investigació de sociologia DESiRES de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I (UJI). El regidor de Joventut, Jorge Ribes, i els professors de Sociologia de l'UJI coordinadors del treball, Mercedes Alcañiz i Vicente Querol, han detallat este informe-diagnòstic.
Les més de 700 enquestes elaborades a joves entre els 16 i 34 anys, en els últims mesos de 2021 s’empraran per a fer el II Pla de Joventut de Castelló. Ribes ha dit que “conèixer la realitat ajuda a elaborar polítiques públiques adequades a les necessitats de la gent jove de la capital de la Plana". El COPCV, com a entitat organitzadora i col·laboradora en alguns projectes d’esta regidoria", ha estat representat per la nostra vocal. Mª Carmen Molés, qui ha assistit a la presentació. Molés afirma que les dades fetes públiques, no només ajudaran al consisitori a treballar en este àmbit, sinó que als i les professionals de la Psicologia també poden ser de gran utilitat a l’hora de desenvolupar el seu treball amb este sector poblacional així com de dissenyar i dur a terme, projectes orientats a previndre determinats trastorns i conductes.
Presentació de l'estudi dels joves de Catselló
Entre les principals conclusions trobem que cada vegada hi ha menys joves (en l'estudi de 2006, la joventut entre 16-34 anys representava el 32% de la població de Castelló, en 2017 va baixar al 21,3% i en 2021 va ser del 21,1%) més diversos en els seus models de convivència i emancipació, i amb discontinuïtats en les seues trajectòries de vida. A més, s'ha detectat que cada vegada hi ha menys joves treballant i més estudiant i treballant al mateix temps; i que hi ha una major qualificació de la població jove. La precarietat en el mercat laboral se centra sobretot entre les joves, qui són, a més, les que més fan treballs de cura i domèstics.
Pel que fa a les violències a la ciutat, es dona un increment de les situacions detectades; sent la física la més habitual entre els xics i la sexual per a les xiques. I respecte al coneixement i valoració dels serveis municipals de joventut, el 25% de les persones enquestades afirmen conèixer-los; i les activitats més valorades són el cinema a l'aire lliure, les concursos, les activitats culturals i musicals i l'Escola de Segona Oportunitat.
Per altra banda, l’ús d'internet i xarxes és creixent, i les pràctiques esportives augmenten. Els joves perceben dificultats materials i tenen una visió d'un futur pitjor que el dels seus pares i mares.