La Psicologia apunta cap a la formació i l’educació en valors com a ferramenta per a previndre la violència contra les dones

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra les Dones (25 de novembre) el COPCV ha organitzat i participat en diversos actes celebrats en les tres províncies de la Comunitat.

Enguany, en el COPCV hem organitzat diversos actes al voltant del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de Violència contra la Dona, amb l’objectiu de transmetre amb força en les tres províncies de la Comunitat, els missatges de repulsa total a qualsevol tipus de violència, aquella dirigida a les dones i als seus fills i filles, així com donar a conèixer les terribles conseqüències psicològiques de patir-la.

El 23 de novembre, en València, celebrarem una jornada anomenada ‘Claus i reflexions de l'acompanyament a persones que pateixen violència de gènere. Salut psicològica i igualtat de gènere’. A través de tallers de treball, els col·legiats i col·legiades compartiren espai al voltant de dos temes fonamentals. Per una banda, Pilar Domínguez Castillo, psicòloga amb habilitació sanitària acompanyant a dones que han patit violència de gènere i professora associada del departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la UV, va parlar sobre les repercussions en la persona professional de la psicologia de l'acompanyament a dones que pateixen violència. En l’altre taller de la jornada, la companya Beatriz Miralles Corredor, psicòloga amb habilitació sanitària especialista en trauma psicològic, sexologia i psicologia forense, va abordar la retraumatització i victimització secundària en dones que pateixen violència de gènere.

Andrea Ollero, vicedegana del COPCV, va  inaugurar aquest acte llegint el manifest elaborat per commemorar el 25N on s’ha remarcat, tenint en compte el context mundial actual, que “històricament, la violència sexual en els conflictes s'utilitza com una arma, una estratègia de terror, que deshumanitza i degrada a dones i xiquetes. És una manifestació més de la desigualtat de gènere” per això, “és molt important que en les investigacions sobre possibles crims de guerra es contemple la violència sexual i s'atenguen les necessitats de les supervivents, alhora que se li presta atenció psicològica per fer front al trauma viscut”.

   

Purificación Párraga, vocal de la Junta del COPCV, es va encarregar de tancar la jornada. Precissament la nostra vocal, va participar en un dels actes que la Diputació de Castelló va organitzar al voltant del lema ‘Unix-te per posar fi a la violència contra les dones’. Es tracta de la taula redona ‘la necessària prevenció de la violència de gènere a qualsevol edat. Aprenent sobre diferents i canviants situacions de risc’ on va compartir espai amb Rodrigo Hernández, director territorial de la Comunitat valenciana de Save de Children i Lucía Agredano, de l’Associació d’Ajuda a Familiars i Víctimes de Violència de Gènere (AFAVIR).

La violència de gènere és una atroç realitat reflex de la desigualtat entre homes i dones que, continua present adaptant-se a les noves maneres de relacionar-nos; em referisc a la violència digital”. A aquest respecte, ha fet referència a que actualment, els i les adolescents normalitzen conductes que impliquen desigualtat i mostren gran dificultat per a reconéixer-les (insults, control, gelosia, xantatge...). Per la psicòloga de la intervenció social, la solució passa per la prevenció: “els centres educatius a través dels seus professionals de la psicologia del departament d'orientació són crucials en l'educació en models de relació basats en la igualtat i en la sensibilització a tota la comunitat educativa. També ha d'incloure l'acompanyament de manera respectuosa i adaptada a la seua necessitat, quan s'observen símptomes d'alarma”.

La companya també ha subratllat la necessitat de desenvolupar una actuació coordinada per part de tots els agents implicats provinents dels àmbits policial, judicial, social, sanitari etc. i amb la presència de la psicologia en tots ells, garantint la seua formació especialitzada. I evitant la revictimització i la victimització secundària en dones que pateixen violència de gènere.

Seguint amb la temàtica donada la importància i la implicació del nostre col·lectiu professional, el Col·legi va organitzar altra taula redona en Alacant, moderada pel vocal del COPCV, Juan Luis Quevedo. Per a aquesta cita, contarem amb companys i companyes amb experiència en aquest àmbit els quals parlaren d’aspectes destacats:

"Conseqüències psicològiques de l'exposició a la violència de gènere en xiquets i xiquetes menors", a càrrec de Carmelo Hernández, ponent de les campanyes de sensibilització enfront de la violència de gènere de l'àrea d'Igualtat de la Diputació d'Alacant des de 2009

"La necessitat d'aplicar primers auxilis psicològics amb les víctimes de violència de gènere", a càrrec de Teresa Marín, docent de la Direcció General de l'Institut Valencià de les dones i per la igualtat de gènere.

"Violència en adolescents, característiques i intervenció", a càrrec de Mª Dolores Navarro, especialista Universitari en Diagnòstic de la Infància i Joventut en Risc Social, psicòloga de Centres d'Acolliment de Dones Víctimes de Violència de Gènere i del Centre Dona 24 Hores d'Alacant.

Concepción Sánchez Beltrán, vicedegana 2ª del COPCV, va presentar l’acte fent referència al manifest anteriorment mencionat, incidint en que com a col·lectiu professional, “rebutgem qualsevol forma de violència exercida contra les dones, les xiquetes i les adolescents, ja siga psicològica, física o sexual. Sense oblidar-nos que les víctimes que resideixen en entorns rurals tenen més complicat eixir del cercle de violència”. A més, seguint amb la línia del Col·legi, afirmà que “apostem per la prevenció a través de la formació i l'educació en valors basada en la igualtat”.

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 13/01/2025
Dia Mundial contra la Depressió

Segons un metaanàlisi, la psicoteràpia sola és més efectiva que la teràpia combinada, especialment en xiquets i adolescents.
Leer

  • 10/01/2025
‘IX MARCHA CONTRA EL CÁNCER’ organizada por el AECC de Castellón

Se realizará el 9 de febrero. Abierto el plazo de inscripción hasta el 3 de febrero.
Leer

  • 19/12/2024
20º aniversario de la Ley de Violencia de Género - La atención psicológica es un derecho esencial para conseguir la recuperación de las víctimas

Es hora de avanzar en la dotación de recursos humanos y técnicos que aseguren una atención psicológica especializada, accesible y de calidad para todas las víctimas.
Leer

  • 17/12/2024
DANA - VÍDEO webinar: ‘La intervención psicológica de emergencias’

VÍDEO webinar dirigida a psicólogos no emergencistas: ‘La intervención psicológica de emergencias’.
Leer

  • 16/12/2024
Taller de sensibilització per a gent gran per reconeixer els senyals de la violència contra les dones

L'Ajuntament de Castelló ha organitzat aquesta activitat que es realitzarà el 20 de desembre.
Leer

  • 13/12/2024
VÍDEO - webinar: ‘Acompanyament emocional i maneig de l’estrès en grups d'intervenció situació emergència social’

VÍDEO - webinar: ‘Acompanyament emocional i maneig de l’estrès en grups d'intervenció situació emergència social’.
Leer