Les vacances d'estiu són un període excel·lent per a enfortir els llaços afectius amb els nostres fills i filles

I com tot aprenentatge té una base emocional, es pot crear el context adequat per a potenciar la curiositat, el descobriment i el gust pel saber proposant-los activitats diferents a les que realitzen a les aules. Fins i tot ‘no fer res’ o l'avorriment’, són recursos que aprofitar.

Arriba l'estiu i els pares es pregunten com fer perquè estos dos mesos de vacacions escolars no es convertisca en forat negre en la seua formació contínua. Setmanes abans que els xiquets, xiquetes i adolescents comencen les vacacions d'estiu, les famílies estan immerses en la reorganització del temps i dels horaris estivals ja siga per a poder conciliar, perquè en el temps d'oci realitzen activitats o per a totes dues situacions es duguen a terme.

Bussejant en les converses entre pares i mares, és comuna notar una certa preocupació davant la possibilitat que els seus fills no facen ‘res’ durant els dos llargs mesos de vacacions. Cal evitar (quasi coste el que coste) que ‘perden el temps’. Per això, sempre s'ha dit que és convenient practicar algun esport i repassar matèries abordades durant el curs. I és cert, però a vegades, se'ns oblida que l'estiu és un bon moment per a enfortir els llaços afectius amb els nostres fills i filles i amb tota la família, comenta la psicòloga educativa i vicedegana del COPCV, Andrea Ollero. Retrobar-nos sense tantes rutines i obligacions ens permet relacionar-nos entre nosaltres d'una forma més relaxada, traient a flotació una altra cara de la nostra manera de ser que propicia un ambient tranquil i afectuós. L'estiu com desestresor de la pressió del treball i de les obligacions escolars.

La preocupació sobre què fer se'ns uneix la preocupació que perden tot o aprés i la tornada a l’escola siga una hecatombe. Hauríem de conèixer els principis bàsics de l'aprenentatge. Ollero explica que els factors emocionals influeixen directament en el rendiment acadèmic. “Els xiquets, xiquetes i adolescents contents amb les seues vides, amb pau interior, sentiments de ser volguts i acceptat amb els seus èxits i fracassos per part dels familiars i amistats, estan més predisposats a aprendre, a esforçar-se, proposar reptes i provar les seues capacitats”.

D'altra banda, “el desenvolupament intel·lectual i les capacitats per a l'aprenentatge no es potencia fent més del mateix i de la mateixa forma, sinó veient diferents camins i potenciat la creativitat i la investigació”. El temps d'estiu és un moment de recàrrega intel·lectual, estímuls sensorials diversos i enriquidors, per a començar a setembre amb energies renovades. Olors, sabors, sons, textures… tots els nostres sentits a flor de pell. Cal potenciar la curiositat, el descobriment i el gust per saber.

La psicòloga posa l'accent en la necessitat d'enfortir els llaços afectius amb els fills i filles i amb tota la família, afirmant que l'estiu és un bon moment per a això. Possibilitat de canviar les dinàmiques sense tantes rutines i obligacions. “Per als més xicotets jugar amb els pares, acariciar-los, abraçar-los seran portes per al seu desenvolupament intel·lectual. Per als més majors, una oportunitat de no ser només jutjats o valorats per les notes, sinó viure les llars com la casella de seguretat i reconeixement personal”. Per tant, és convenient tindre moments especials amb la família fins i tot sense fer gens especial, gaudir també de l'avorriment, “aprendre a no fer res” en contraposició amb l'estrés de les abundants activitats extraescolars durant el període escolar.

Fa més de 2000 anys, Plató ja va enunciar “tot aprenentatge té una base emocional”. En l'actualitat nombroses investigacions del camp de la neurociència, la psicologia i l'educació avalen la importància de les emocions en l'adquisició dels aprenentatges.

La intel·ligència és una capacitat mental molt general que permet raonar, planificar, resoldre problemes, pensar de mode abstracte, comprendre idees complexes, aprendre amb rapidesa i aprendre de l'experiència. No constituïx un simple coneixement enciclopèdic, una habilitat acadèmica particular, o una perícia per a resoldre tests, sinó que reflectix una capacitat més àmplia i profunda per a comprendre l'ambient, donar sentit a les coses o imaginar què s'ha de fer en cada situació.

El període estival és un bon moment per a potenciar habilitats en els nostres fills que no siguen les acadèmiques. Cal considerar que hi ha molts tipus d'intel·ligències no sols les dirigides en les matemàtiques o en les llengües, també pot ser la musicals, les artístiques, etc. El que de manera natural no tenim habilitats es pot entrenar, però potenciem les habilitats que són les nostres fortaleses i qui sap determinaran el nostre futur professional: dibuix, patinatge, robòtica, etc. Potenciant les seues fortaleses milloraran l'autoconcepte i l'autoestima.

En el moment de planificar les activitats d'estiu comptar amb la participació dels nostres fills i filles, tant relacionades amb l'estudi com en l'oci, serà garantia d'èxit.

 

Com combinar la diversió amb l'aprenentatge

A través d'activitats es poden fomentar les competències bàsiques per a l'aprenentatge. Per exemple, cuinant un bescuit es poden treballar les matemàtiques amb les mesures de pes, l'organització distribuint els ingredients, etc. O l'escriptura redactant un diari d'experiències: ‘La meua aventura a casa dels meus cosins’...

  • La lectura és una activitat recomanada per a majors i xicotets. Acompanyar als nostres fills en cerca d'un llibre per a l'estiu en una biblioteca o llibreria seria una bona pràctica.
  • Les activitats a l'aire lliure i en contacte amb la naturalesa hauran de ser les protagonistes com el cinema d'estiu, el senderisme, veure les estreles, etc.
  • L'aigua com a element essencial d'esta època: piscina, mar, anar al riu i muntanya. La contemplació d'un bon paisatge o la respiració de la brisa de la mar.
  • El moviment com és sabut és un bon aliat per al desenvolupament neuronal i de la salut. Activitats esportives com a rutes amb bici o natació, són molt recomanables.
  • Les visites culturals i els viatges són activitats molt freqüents i adequades.
  • Per als més xicotets activitats artístiques, manipulatives i la música o l’esport per als més majors. Ballar i cantar per a tots.
  • Per als dies de molta calor, o les nits o dies de tempestes, els jocs de taula són els millors acompanyants. Els coneguts passatemps milloren l'atenció, memòria i el vocabulari.

 

Pantalles i xarxes socials:

No podem posar-nos una bena en els ulls negant o obviant que les pantalles són les més favorites per a passar el temps d'oci. L'estiu pot ser una oportunitat per a acostar-nos al seu món virtual, conèixer-lo i compartir els seus influencers favorits, o tik toks o vídeos de Youtube així com altres plataformes digitals que són les finestres al món de molts joves. D'esta manera, coneixerem els valors dels nostres fill i filles i podrem ajudar-los a tindre un raonament crític sobre el que veiem propiciant la reflexió o debat. Un videojoc en família, o un tik tok en grup, poden ser divertits.

  • Reflexionar sobre les decisions que es prenen com a adults. Totes estes activitats es poden fer en campaments, però, si estos cobreixen totes les vacacions, podria percebre's com un abandó o rebuig per part dels pares, amb conseqüències negatives en els vincles afectius familiars i els sistemes d'inclinació. Els períodes fora de casa no deurien a excedir dels 15 dies durant tot l'estiu, la resta en família.
  • Els pares i mares separats solen repartir-se els mesos d'estiu per a estar amb els seus fills i filles. Intentar coordinar-se en les diferents activitats perquè no siguen repetitives i el més enriquidores possibles, sempre adaptades als interessos dels xiquetes, xiquets i adolescents. Mai ser motiu de competitivitat entre els pares ni de xantatge emocional.

 

Bon estiu en família!

1 archivo adjunto

Verano y Aprendizaje (Ollero) Cast.pdf [0,70 MB]

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 03/09/2024
Análisis de la búsqueda de ayuda de los y las jóvenes que presentan malestar emocional

La búsqueda de ayuda no es la principal opción de los y las jóvenes que presentan malestar emocional: su respuesta más habitual es el aislamiento.
Leer

  • 01/09/2024
Curs Interdisciplinar Infància i Adolescència. Necessitat de protecció i reducció de la vulnerabilitat per raons de trastorn autolesiu sense suïcidi

Curso Interdisciplinar Plan de Infancia y Adolescencia. Necesitad de protección y reducción de la vulnerabilidad en la infancia y adolescencia por razones de trastorno autolesivo sin suicidio y de ideación suicida. (Inscripción 03/09 a las 17 horas)
Leer

  • 30/08/2024
Curs Interdisciplinar Infància i Adolescència. Comprendre i integra la història de vida en acolliment familiar: la intervenció des dels recursos de su

Curso Interdisciplinar Plan de Infancia y Adolescencia. Comprender e integra la historia de vida en acogimiento familiar: la intervención desde los recursos de apoyo (Inscripción 24/07 a las 17 horas)
Leer

  • 27/08/2024
Curs Específic Pla d'Infància i Adolescència: Valoració psicològica de l'oferiment per a acollir en família extensa: alguna cosa més que una valoració

Curso Específico Plan de Infancia y Adolescencia: Formación específica: valoración psicológica del ofrecimiento para acoger en familia extensa: algo más que una valoración psicométrica (Inscripción 22/07 a las 17 horas).
Leer

  • 26/08/2024
Curs Interdisciplinar Infància i Adolescència. Promovent apego segur en mares gestants en situació de risc (Inscripció 24/07 a les 17h)

Curso Interdisciplinar Plan de Infancia y Adolescencia. Promoviendo apego seguro en madres gestantes en situación de riesgo. (Inscripción 24/07 a las 17 h.)
Leer

  • 07/08/2024
Reapertura para la presentación de nuevas solicitudes de Certificados EuroPsy

El Consejo General de la Psicología de España informa sobre los requisitos y la forma de pedir estos certificados europeos.
Leer