Els serveis municipals en primera línia de la Salut Mental
Cal invertir en serveis municipals i tornar a fer de la presència dels professionals de la Psicologia un requisit indispensable dins equips interdisciplinaris per tal d’abordar les situacions i problemàtiques de manera integral.
Al llarg dels anys, els professionals de la psicologia en l’àmbit municipal han demostrat la seua eficàcia però actualment existeix una disminució d’aquest perfil professional el que està perjudicant l’atenció a la salut mental.
En el COPCV apostem pels recursos municipals i la administració local es la més pròxima a la ciutadania per combatre i previndre els problemes de salut mental. No podem oblidar que les polítiques municipals són essencials per tal de garantir la presència dels professionals de la psicologia.
En els últims dies, comenta Andrea Ollero, vicedegana del COPCV, “hem parlat de la salut mental en el treball, en els centres escolars, en sanitat i ara toca parlar del paper que desenvolupen els i les companyes d’intervenció social”. És per això, que la vicedegana, psicòloga educativa i d’intervenció social, fa un repàs per la història d’aquest àmbit de la Psicologia en la Comunitat:
L’anomenat municipalisme dels anys 80 es refereix a un enfocament en la gestió i organització dels governs locals que va guanyar rellevància en aquesta dècada. Suposava descentralitzar el poder, permetent que les comunitats tingueren més control sobre els seus assumptes locals. Això es va traduir en un major èmfasi en la participació ciutadana, la planificació urbana i el desenvolupament comunitari.
Entre els anys 80 i 90, les corporacions municipals sensibles a les necessitat i preocupacions de la població com fracàs escolar, drogues, violència, etc. van potenciar el desenvolupament de recursos municipals relacionats amb diferents àmbits d’intervenció i integrades en la xarxa pública valenciana de les diferents Conselleries: en Educació els Gabinets Psicopedagògics (GPM), en Serveis Socials els Equip de Base i en Salut les Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCAS). En tots aquest serveis la presència del professional de la Psicologia era requisit amb un enfocament d’equip interdisciplinar.
L'enfocament municipalista al llarg del temps ha decaigut per diferents factors entre ells: la globalització, crisi econòmica, canvis polítics amb més centralització en l’administració autonòmica, desil·lusió de la participació ciutadana, etc. Aquests factors, entre altres, van contribuir al fet que l'enfocament municipalista perdés força, encara que en alguns contextos hi ha hagut intents de revitalitzar-lo en anys més recents.
La potenciació dels serveis municipals pot tenir un impacte molt positiu en la salut mental dels ciutadans a través de programes de prevenció i promoció de la salut mental, serveis d’atenció psicològica accessibles a la ciutadania, espais comunitaris, suport a grups vulnerables, educació i sensibilització i enfocament integral amb coordinació interinstitucional.
Actualment, es un fet la no potenciació de estos serveis municipals tant necessaris per la prevenció de la salut mental en la infància i adolescència, possiblement uns dels factors de l’augment de problemàtica sobre salut mental. Per una banda, ha hagut una disminució del professionals de psicologia en las UPCCAS, necessària per la intervenció en els primers consums dels joves i en la prevenció de conductes addictives al joc i pantalles. Per altra banda, la disminució dels Gabinets Psicopedagògics Municipals com a xarxa de suport a l’Orientació Educativa amb garantia de la presència de professionals de la Psicologia fonamental per a la intervenció en edats molt primerenques per a la prevenció de la Salut Mental amb un model especialista de psicòlog/a educatiu comunitari, fonamental en la prevenció de la Salut mental.
En quant als Equips de Base en serveis socials municipals, des de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, va possibilitar un augment de professionals de Psicologia en els ajuntaments en l’atenció Primària bàsica i específica, encara que es considera insuficient la ràtio de professionals de la Psicologia per atendre a tota la problemàtica social d’una societat cada vegada més complexa.
Altres Serveis Municipals relacionat amb Joventut i Igualtat també ha possibilitat la presència de professional de psicologia en l’àmbit municipal, encara que ha hagut escaient desenvolupament de la incorporació de psicòlegs/gues.
En resum, en invertir en serveis municipals, pot crear un entorn més saludable i solidari que beneficie la salut mental de tota la ciutadania. A més, ens ha arribat la sensibilització de la Federació Valenciana de Municipis i Província respecte la necessitat d’incorporar professionals de la Psicologia en els ajuntaments.