Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, 13 de gener
Segons destacats organismes, els percentatge de joves amb símptomes de depressió i ansietat, ha augmentat significativament a causa de la pandèmia. També assenyalen que és convenient tindre com a primera opció el tractament psicològic per tal d'evitar els efectes secundaris dels medicaments.
La depressió és una malaltia comuna que interfereix en la vida diària de la persona que la pateix i també en el seu voltant. Es caracteritza per una tristesa persistent, per la pèrdua d’interès general, i per la incapacitat per desenvolupar les activitats quotidianes. De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es tracta d'un dels problemes de salut més incapacitants i que major sofriment provoca.
És important no confondre aquesta malaltia amb la tristesa, ja que aquesta, és un estat d'ànim mentre que la depressió és un trastorn de l'estat d'ànim. Els factors que l'originen poden ser biològics, psicològics i socials. La gravetat, freqüència i duració dels símptomes de la depressió són diferents depenent de la persona i la seua malaltia en particular.
En aquest 13 de gener de 2023, Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, assenyalem algunes de les dades i afirmacions respecte a la depressió contingudes en l'últim informe sobre la salut a Europa (Health at a Glance: Europe 2022) publicat per la Comissió Europea i l'OCDE (Organització per a la cooperació i el desenvolupament econòmic). En ell, es compara l'estat de salut dels ciutadans i les ciutadanes de la Unió Europea, i afirma que la pandèmia i totes les mesures preventives dutes a terme, han desembocat en “implicacions considerables en la salut mental i física dels i les menors en edat escolar i de els/as joves”. Des d’aleshores, “els casos d'ansietat i depressió s'han incrementat significativament en tots els països de la UE”.
Referent a això, l'informe de la OECD conclou que “la salut mental dels joves va fluctuar amb la pandèmia, amb símptomes d'ansietat i depressió típicament més alts al voltant dels “pics” pandèmics. La salut mental i el benestar dels joves ha millorat lleugerament en general als països europeus amb dades disponibles com la situació de la pandèmia ha millorat (en la primera meitat de 2022), encara que la proporció de joves amb símptomes d'ansietat i depressió continuen sent el doble dels nivells previs a la pandèmia en alguns països. L'angoixa mental elevada contínua podria reflectir la sorgiment i confluència de múltiples crisis, com la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna, el cost de vida crisi i la crisi climàtica”.
La nova guia de l'Institut Nacional de l'Excel·lència per a la Salut i l'Atenció del Regne Unit (National Institute for Health and Care Excellence, NICE), que porta per títol Depressió en adults: tractament i maneig (Depression in adults: treatment and management; NG222) afirma que com a primera opció per abordar la depressió s'ha de considerar el tractament psicològic per tal d'evitar els efectes secundaris de la medicació amb antidepressius.
L'objectiu d'assenyalar aquest dia en el calendari és el de sensibilitzar, orientar i desenvolupar estratègies per a previndre la depressió, un trastorn emocional les xifres del qual augmenten de manera exponencial en el món.
Versión en castellano: Día Mundial de la Lucha contra la Depresión, 13 de enero
1 archivo adjunto
Día Mundial contra Depresión 130123.pdf [0,41 MB]